Ασκός Bag-in-Box (BiB)

Ο ασκός Bag-in-Box (BiB) και η χρήση του

Το “BiB”, μια σύγχρονη και πλατιά διαδεδομένη συσκευασία, συναντά πολλές εφαρμογές στα διάφορα τρόφιμα υγρής μορφής (κρασί, λάδι, τσίπουρο, χυμούς, αυγά κλπ). Τα βασικά του προτερήματα είναι:

  • Ευκολία χρήσης
  • Διακίνηση και η υψηλή προστασία που παρέχει στο προϊόν.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως στο κρασί αλλά και σε μικρότερη κλίμακα στο λάδι, όπου συναντά κάποιος δυσκολία να αλλάξει τις βαθιές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού που επιμένει στα ξεπερασμένα πλέον λευκοσιδηρά δοχεία (τενεκέδες).

Το (BiB) γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στην τυποποίηση του κρασιού και έχει σχεδόν εκτοπίσει τα πλαστικά βαρέλια.

Οι κατασκευαστές ασκών σήμερα προτείνουν πολλές τεχνολογικές λύσεις και αντίστοιχες προδιαγραφές, ανάλογα με τη χρήση, τις ιδιαιτερότητες των προϊόντων και τις εξωτερικές συνθήκες στις οποίες εκτίθενται τα προϊόντα που συσκευάζονται σε ασκούς.

Υπάρχουν διαφορές στο να συγκριθούν τα αποτελέσματα των διάφορων κατασκευαστών. Μία πρώτη δυσκολία οφείλεται στο ότι οι κατασκευαστές που έχουν μελετήσει κάτω από εργαστηριακές συνθήκες αερίου/αερίου ενώ οι πραγματικές συνθήκες είναι αερίου/υγρού.

Μία άλλη δυσκολία στη σύγκριση οφείλεται στο ότι όλοι προτείνουν ασκούς με μία διαπερατότητα σε οξυγόνο μικρότερο από ένα κυβικό εκατοστό (κ.ε.) ανά τετραγωνικό μέτρο σε 24 ώρες, σε θερμοκρασία 23oCκαι σχετική υγρασία 50%.

Έτσι, η επιλογή αυτή βασίζεται στο αν ο (Α) ασκός έχει διαπερατότητα 0,6 κυβικά κ.ε. και ο (Β) 0,5 κ.ε., είναι όμως πιο σημαντικό να επικεντρωθεί η προσοχή μας στον χειρισμό του ασκού που ο καταναλωτής θα αγοράσει το συσκευασμένο προϊόν από το ράφι.

Το ελληνικό κλίμα αφενός, ιδιαίτερα ορισμούς μήνες του χρόνου όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες η άλλους μήνες που σχετική υγρασία είναι μεγάλη, αλλά και ο τρόπος που γεμίζονται οι ασκοί, ο τρόπος τοποθέτησης μέσα στο χαρτοκιβώτιο, τα μέσα και ο τρόπος αποθήκευσης και διακίνησης, ακόμα και η ποιότητα των δρόμων αποτελούν σημαντικότατους συντελεστές για την διάρκεια ζωής του προϊόντος που περιέχεται στον ασκό.

Στη βασική ερώτηση: Τι διάρκεια ζωής μπορεί να επιτύχει κάποιος παραγωγός για το προϊόν που συσκευάζει σε ασκούς, η απάντηση εξαρτάται τόπο από τις προδιαγραφές του ασκού αλλά και κυρίως από τις συνθήκες που περιγράφονται παρακάτω.

  • Η διακίνηση των ασκών
  • Ο τρόπος που γεμίζονται οι ασκοί
  • Η ποιότητα και οι διαστάσεις των κουτιών
  • Το κλείσιμο η παλετοποίηση και η μεταφορά των χαρτοκιβωτίων
  • Η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία

Συμπεράσματα:

Οι συνθήκες αποθήκευσης πρέπει να είναι υπό έλεγχο ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες θερμοκρασίες και η υπερβολική υγρασία.

Η διάρκεια της αποθήκευσης να είναι η μικρότερη δυνατή, τόσο στον τόπο παραγωγής, όσο και στο χώρο αποθήκευσης των (BiB).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την μεταφορά. Έχει παρατηρηθεί, το καλοκαίρι μεταφορικές εταιρείας να αφήνουν παλέτες με γεμάτους ασκούς όλη την ημέρα κάτω από θερμοκρασία 40οCπριν τις μεταφορτώσουν σε ένα άλλο φορτηγό.

Η ημερομηνία εμφιάλωσης και ο μέγιστος χρόνος διάρκειας ζωής του κρασιού να αναγράφεται πάνω στο χαρτοκιβώτιο σε εμφανή σημείο και να τηρείται. Να γίνεται περιοδικός δειγματοληπτικός έλεγχος στα αντιδείγματα που έχουν κρατηθεί στο αρχείο, αλλά και στους ασκούς που εκτίθενται στις κάβες και τα supermarketπρος πώληση.

Το (BiB) αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για τη συσκευασία υγρών προϊόντων εφ όσον χρησιμοποιηθεί με το ενδεδειγμένο τρόπο λαμβάνοντας υπ όψη τα διάφορα σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Γράφει ο κ. Δημήτρης Γιάννακης

 

Ασκοί και χαρτόκουτα χωρητικότητας 5L, 10L, 20L για αποθήκευση υγρών.

Wine Bags

Copyright © 2013 - 2014

All rights reserved.

Β.Κλήμης & ΣΙΑ Ε.Ε. 

 

Powered By ITSN.gr  itsnlogo

Τεχνικοί Μηχανογραφικού Εξοπλισμού

Β.Κλήμης & ΣΙΑ Ε.Ε.

Διεύθυνση: Ο.Τ. 400 - Νεάπολη - Θέση Μπαθαρίστρα - Κόρινθος

Τηλέφωνο : 27410 22068 & 27410 75575

Fax : 27410 22068

Email: info@klimisoe.gr